De Buerenberg: een indrukwekkend historisch en cultureel monument

De Montagne de Bueren, een waar meesterwerk uit de 19e eeuw, is een symbolisch kunstwerk dat de kazerne van de citadel verbindt met het centrum van Luik. Deze indrukwekkende trap bestaat uit 374 treden met een duizelingwekkende helling van 30% en vereeuwigt de herinnering aan de moedige Vincent de Bueren. Aan het hoofd van de Zeshonderd Fransmannen verdedigde hij Luik fel tegen de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute.

Een intrigerend verhaal

De naam van de berg herinnert aan een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Luik: de mislukte poging van 600 Fransmannen onder leiding van Vincent de Bueren en Gossuin de Streel om Karel de Stoute en Lodewijk XI gevangen te nemen in de nacht van 29 oktober 1468. Hoewel veel Luikenaars ten onrechte geloven dat de 600 Fransmannen hierlangs kwamen, blijft deze berg een bewijs van hun moed.

Een oase van rust

Vlakbij ons hotel, het Radisson City Center in Luik, biedt de Buerenberg niet alleen een buitenactiviteit, maar ook een kans om de plaatselijke cultuur te ontdekken. We moedigen bezoekers aan om de rust van deze uitzonderlijke plek te ontdekken.

Unieke evenementen en belevenissen

De Buerenberg is ook een geweldige plek voor feesten en vieringen. Elk jaar, op de 1e zaterdag in oktober, tijdens de “Nocturne des Coteaux de la Citadelle”, wordt de trap verlicht met duizenden kaarsen, wat een betoverend spektakel oplevert. En sinds 2010 is er om de twee jaar in juni het evenement “Bueren en Fleurs” met een bloemenfresco van 25.000 planten op de trappen, dat een vleugje kleur en schoonheid toevoegt aan het monument.

Sport en culturele uitdagingen

De Buerenberg is niet alleen een historische plek, maar ook een locatie voor culturele en sportieve evenementen. In 2014 vond de “Everest van Bueren” plaats, een evenement waarbij deelnemers de 374 treden 132 keer moesten beklimmen om de beklimming van de Mount Everest te simuleren.

Een indrukwekkende activiteit voor iedereen

De Buerenberg biedt een boeiende ervaring, in groepsverband, met het gezin of alleen. Het ontdekken van deze opmerkelijke trappen is een buitenactiviteit die geschiedenis, cultuur en een adembenemend panoramisch uitzicht combineert. Kom deze uitzonderlijke site verkennen en dompel je onder in de bewogen geschiedenis van Luik terwijl je geniet van een spannende buitenactiviteit.