Ontdek de geheimen van het wassen: Het Wasserijmuseum

Het verleden van de wasman verkennen

Het wasserijmuseum in de wijk ‘Vieux Spa’ nodigt bezoekers uit voor een boeiende reis door de geschiedenis van de wasserij en onthult de soms verrassende methodes die van de Oudheid tot vandaag de dag worden gebruikt. Dompel jezelf onder in deze unieke ervaring in het hart van de stad Spa.

Boeiende tijdelijke tentoonstellingen

Het museum laat niet alleen wastechnieken zien, maar biedt ook boeiende tijdelijke tentoonstellingen over het dagelijks leven. Ontdek de werkomstandigheden van vrouwen en de evolutie van wasmethoden, van de grote middeleeuwse stoomboten tot de eerste wasmachines in de 19e eeuw, en de eerste elektrische machines in actie, bediend door enthousiaste vrijwilligers.

Wasmiddelen

Het museum biedt een fascinerend inzicht in de evolutie van zeep en wasproducten en laat zien hoe ze door de eeuwen heen gelijke tred hebben gehouden met de vooruitgang in de maatschappij en de technologie.

Een informatief en vermakelijk bezoek

Het museum biedt een rondleiding van 1 uur onder leiding van enthousiaste gidsen. De rondleiding is voor iedereen, van jong tot oud. Het is een ontroerende rondleiding voor de oudere generatie, die herinneringen oproept aan de kindertijd, en een kans voor jongere bezoekers om de gebruiken van het verleden te ontdekken. Reserveren is noodzakelijk, maar deze activiteit is perfect voor vrienden, families en groepen.

Een geschiedenis geworteld in de streek

Het museum werd in 1993 opgericht door een groep inwoners van Vieux Spa en heeft zijn wortels in de oudste wijk van de stad, waar wasvrouwen werkplaatsen hadden naast een beekje om de kleren van de rijke inwoners van de hotels van Spa te wassen.

Een evolutie en een nieuw begin

Het museum, dat in juni 1993 werd geopend in de Waux-hal uit 1770, kende een bloeiperiode en verhuisde in oktober 2012 naar zijn nieuwe onderkomen in het Parc de Sept Heures. Het wordt gerund door een team toegewijde vrijwilligers en toont nog steeds honderden voorwerpen die de geschiedenis van de wasserij vertellen. Kom en ontdek dit unieke museum, een levende getuigenis van het dagelijks leven door de eeuwen heen.